Pembayaran & Penyelesaian dalam talian

Modified on Thu, 12 Nov 2020 at 01:17 PM

Oleh itu, jika anda menerima pembayaran dalam talian menggunakan perkhidmatan pihak ketiga seperti Paypal atau Molpay, alirannya akan seperti ini:


  1. pelanggan anda membayar melalui pintu masuk pembayaran dan wang yang diterima dimasukkan ke dalam akaun pihak ketiga

  2. setelah jangka waktu tertentu (tempoh penyelesaian), wang tersebut kemudian akan tersebar ke dalam akaun bank anda. Wang yang dipindahkan kebanyakannya adalah sekaligus dan mungkin tidak sesuai dengan wang yang diterima dari pelanggan setelah beberapa pemotongan seperti caj GST, bayaran pengendalian, dll.


Untuk menangkap transaksi ini dengan tepat, sangat disarankan agar anda membuat akaun (dompet) yang terpisah untuk menangkap pembayaran sehingga lebih mudah untuk mendamaikan setiap catatan pembayaran.Pra-syarat


  1. Buat Akaun (dompet) untuk dompet pihak ketiga, contohnya. 

Molpay(https://biztory.freshdesk.com/support/solutions/articles/16000076810-how-to-set-up-wallet)


  1. Buat Kaedah Pembayaran yang berkaitan dengan dompet.https://biztory.freshdesk.com/support/solutions/articles/16000012409-add-a-new-payment-method-to-wallet)
Pelanggan Invois & Terima Bayaran


  1. Buat invois penjualan seperti biasa. Di bawah pembayaran, pilih Molpay dan masukkan jumlah penuh yang dibayar oleh pelanggan.  1. Anda akan melihat ada baki RM3 di dompet Molpay anda.


Kos Perbelanjaan & Transaksi


  1. Akhir sekali, anda mungkin perlu mengeluarkan RM3 sebagai perbelanjaan anda dalam yuran transaksi atau kos pengendalian. Ingatlah untuk membayar bil melalui Molpay sehingga pembayaran akan dikeluarkan dari dompet Molpay.  1. Sekarang jika anda menyemak "Molpay Wallet Statement", anda dapat melihat semua transaksi Molpay.


Was this article helpful?

That’s Great!

Thank you for your feedback

Sorry! We couldn't be helpful

Thank you for your feedback

Let us know how can we improve this article!

Select atleast one of the reasons
CAPTCHA verification is required.

Feedback sent

We appreciate your effort and will try to fix the article