Bagaimana cara menggunakan kadar GST 0% baru di Biztory?

Modified on Mon, 21 Dec, 2020 at 4:11 PM

Oleh kerana pengumuman baru mengenai perubahan kadar cukai GST menjadi 0%, pemilik perniagaan diminta untuk menukar kod cukai produk mereka menjadi SR-0 dengan 0%. Nilai keseluruhan untuk membekalkan produk ini akan dicatat di ruang 5 (a) dalam bentuk GST-03 Bagi cukai input, TX akan diubah menjadi TX-0.


Penyelesaian:


Kami telah menyediakan kaedah mudah untuk mengemas kini semua produk anda hanya dengan satu klik. Cukup pergi ke "GST> GST Settings" dan klik pada Update Product Tax Code. Ini akan mengubah semua produk SR / ZRL / ZRE / DS anda menjadi SR-0 dan semua kategori produk / perbelanjaan TX / ZP / IM / BL menjadi TX-0. Ini juga akan menetapkan kod cukai bekalan / pembelian lalai anda ke SR-0 dan TX-0.Alternatif 1:

Sekiranya anda lebih suka memilih produk mana yang akan menukar kod cukai, anda boleh mengikuti kaedah berikut:


1. Pergi ke Products/Services > Cari produk yang ingin anda ubah kod cukai > Edit, ubah kod cukai Keluaran menjadi SR-0. Sekarang apabila mengeluarkan invois, produk akan menjadi kadar SR-0 dan 0%. Begitu juga, anda boleh menukar kod cukai Input menjadi TX-0.Alternatif 2:


Sekiranya anda lebih suka menyimpan kod cukai produk terlebih dahulu, tetapi masih mahu mengeluarkan Invois Cukai dengan kod cukai SR-0, anda boleh melakukan yang berikut:


1. Pergi ke "My Biztory> Sales", membolehkan Mampu menetapkan GST item. Sekarang semasa membuat Invois Jualan, anda boleh mencentang kotak 6% dan item tersebut akan dinilai 0% dengan kod cukai SR-0. (hlm. Anda juga boleh melakukan perkara yang sama untuk Pembelian, namun Perbelanjaan tidak menyokong ciri ini pada masa ini)Alternatif 3:


Untuk kategori Perbelanjaan, anda juga boleh membuat kategori yang sama sekali lagi dengan kod cukai yang lain. Kemudian anda boleh memilih antara kod cukai TX atau kod cukai TX-0 (p.s pastikan untuk memberikannya ke Akaun Bersekutu yang sama untuk pembukuan yang betul)


Was this article helpful?

That’s Great!

Thank you for your feedback

Sorry! We couldn't be helpful

Thank you for your feedback

Let us know how can we improve this article!

Select at least one of the reasons
CAPTCHA verification is required.

Feedback sent

We appreciate your effort and will try to fix the article