Cara untuk gabungkan Biztory dan SiteGiant

Modified on Thu, 17 Sep 2020 at 03:04 PM

Dapatkan kode  API ke SiteGiant untuk membolehkan perhubungan antara Biztory dan SiteGiant 

 1. Log masuk ke akaun SiteGiant anda (Juga dikenali sebagai Unicart)

 2. Salin pautan URL sebagai nama domain anda.  1. Email ke SiteGiant (support@sitegiant.my) untuk meminta kod API peribadi anda. 


 1. Pergi ke “Orders”: dan pilih “All” untuk memastikan semua pesanan ada di dalam pendaftaran daripada pasaran yang berlainan.


Kemudian pergi ke akaun Biztory anda, jika anda mempunyai akaun Biztory, atau anda boleh mendaftarkan ke akaun Biztory untuk menikmati perkhidmatan ini. Sila langgan Pelan M.


 1. Klik Pada “My Biztory”. (Disudut kanan atas)

 1. Klik pada Aplikasi pihak ketiga (Third Party App) untuk mengaktifkan SiteGiant. (Sila rujuk gambar dibawah) 1. Kemudian, masukkan pautan URL anda (nama domain) dan kod API (Yang diminta dari SiteGiant) dan "Save".


 1. Halaman anda akan dimuat naik semula. Kemudian anda boleh masuk ke Aplikasi pihak ketiga sekali lagi. Anda juga dapat melihat 3 items “Orders”, “Payment Methods”, dan juga “Setting”.


Cara Menyediakan Kaedah Pembayaran 

 1. Setelah membuat persediaan untuk menyegerakan Biztory dan SiteGiant. Anda mesti menyediakan kaedah pembayaran sebelum menyegerakan pesanan. Sekiranya anda tidak menetapkan kaedah pembayaran, kaedah pembayaran akan mengikuti tetampan yang salah- Cash 


Dalam ‘Payment Methods’ anda boleh memeriksa dan mengatur jenis kaedah pembayaran anda. 


Tujuan kaedah pembayaran adalah untuk menhubungkan atau mengikat kaedah pembayaran antara SiteGiant dan Biztory. Ini kerana pembayaran di SiteGiant dan Biztory mungkin berbeza.


Pembayaran yang anda terima di SiteGiant akan bertentangan dengan ‘gateaway” (Sebelah kiri) Setelah anda menyegerakan dan anda boleh memilih kaedah pembayaran (sebelah kanan) untuk mencatat bagaimana pembayaran ada diterima. Sebagai contoh cash on delivery (COD) adalah salah satu cara ke SiteGiant, maka kita dapat melihat pembayaran secara tunai dalam Biztory. Ini juga dapat mengenal pasti dari mana punca wang itu.


Sekiranya anda mempunyai lebih daripada satu SiteGiant anda boleh klik + untuk menambah lagi.

 


*Jika anda tidak membuat pembayaran sebelum membuat tetapan, pembayaran akan menunjukkan warna merah.


Kemudian anda boleh menekan perkataan merah untuk menetapkan kaedah pembayaran. Setelah menekan perkataan merah ia akan membawa anda kembali ke halaman kaedah pembayaran.


Menyelaraskan Pesanan

 1. Dalam ‘Orders’ Anda dapat mengklik ‘Check for Updates’ untuk menyegerakan semua pesanan anda dari SiteGiant. 

 1. Pilih transaksi (Klik Kotak Kecil) dan Klik Disegerakan. Hanya transaksi yang berbayar di SiteGiant yang akan ditunjukan di Biztory setelah di sync.

 1. Klik “Sales” anda, kemudian cari invoice “Sales Invoice” untuk memastikan penjualan anda telah dikira.


Jualan berjaya di catat dalam SiteGiant.

 1. Setelah invois telah dibuat di Biztory, nombor invois yang sama akan dikemas kini di SiteGiant supaya sama dan tidak ada invois yang sama direka. Nombor invois akan mengikuti nombor yang ada pada Biztory.

*Sekiranya anda gagal mencatat pesanan ke dalam invois jualan


Pastikan anda memilih “None” untuk Auto menjana D.O

Dan sekarang Biztory membolehkan anda mengaktifkan Auto Sync yang bermaksud anda tidak perlu lagi menandakan atau pun mencatat pesanan secara manual.


Was this article helpful?

That’s Great!

Thank you for your feedback

Sorry! We couldn't be helpful

Thank you for your feedback

Let us know how can we improve this article!

Select atleast one of the reasons
CAPTCHA verification is required.

Feedback sent

We appreciate your effort and will try to fix the article