Apa itu Penganggar Cukai?

Modified on Mon, 19 Oct 2020 at 06:44 PM


  • Penaksir Cukai adalah ciri yang mampu mengira secara automatik dan memberi amaran kepada pengguna untuk mengetahui mengenai anggaran cukai yang harus mereka bayar.


  • Dalam ciri ini, terdapat butang "Saya ingin memahami tentang keadaan cukai saya" yang menawarkan pilihan kepada pengguna untuk meminta pertanyaan mengenai masalah pembayaran cukai mereka dengan profesional untuk mendapatkan nasihat dan bimbingan.


  • Apabila pengguna mengklik butang, mereka akan diarahkan ke WhatsApp akauntan profesional di RW William PLT sementara fail excel yang mengandungi Untung / Rugi, Neraca, Lejar, dan profil syarikat mereka akan dimuat turun.


  • Ini membolehkan pengguna memahami dengan lebih mudah dan jelas cukai yang perlu mereka kirimkan untuk mengelakkan hukuman pemerinta


  • Ciri ini terdapat di dua laman web:
    1. Widget Papan Pemuka Laman Utama:

Anggaran jumlah cukai di Home Dashboard dikemas kini berdasarkan untung / rugi bersih semasa supaya pengguna sentiasa dapat melihat jumlah anggaran anggaran terkini.2. Kotak pop timbul pemberitahuan:


Kotak pop timbul pemberitahuan Penganggar Cukai ditunjukkan setiap kali pengguna menavigasi ke Laman Utama untuk memberi tahu mereka tentang tarikh penyerahan cukai yang akan datang dan anggaran jumlah cukai yang perlu dibayar.

Kotak pop timbul ini akan terus ditunjukkan sebulan sebelum tarikh dan tarikh tutup cukai.


Untuk melumpuhkannya, pengguna dapat mencentang "Jangan tunjukkan lagi" dan tutup kotak pop timbul.Tarikh penyerahan cukai ditakrifkan sebagai berikut:


Untuk perniagaan baru yang tidak pernah dikendalikan selama lebih dari setahun,

  • Menganggarkan jumlah cukai dikira menggunakan formula.JUMLAH CUKAI DITETAPKAN = KEUNTUNGAN BERSIH SEMASA ATAU KERUGIAN / BILANGAN SEMASA BULAN YANG DIKENDALIKAN DALAM TAHUN OPERASI SEMASA x 12 BULAN x KADAR CUKAI (17%)

Contohnya: Andaikan perniagaan dengan


-Untung / Rugi Bersih - RM 10,000
-Tarikh Mulai Tahun Operasi Semasa - 1 Jun 2019
-Tarikh Akhir Tahun Operasi Semasa - 31 Mei 2020


Sekiranya tarikh hari ini adalah 20 Disember 2019, JUMLAH BULAN SEMASA DIKENDALIKAN PADA TAHUN OPERASI SEMASA = 7

sejak Disember adalah bulan ke-7 tahun operasi semasa yang bermula pada bulan Jun.

Oleh itu, JUMLAH CUKAI DILETAKKAN = RM 10,000 / 7 x 12 x 17% = RM 2,914.29


Soalan Lazim luaran


Apa itu Penganggar Cukai?

Tax Estimator adalah modul yang menyediakan pengguna Biztory untuk mengetahui anggaran jumlah pembayaran cukai anda dengan menyediakan laman web penyelesaian dengan bekerjasama dengan RW William untuk memahami keadaan cukai anda.


Mengapa saya memerlukan Penganggar Cukai?

Penaksir Cukai adalah penting bagi anda kerana ini memberi amaran kepada anda untuk mengetahui keadaan cukai semasa anda sebelum penyerahan CP204 anda. Daripada mengira cukai yang perlu dibayar berdasarkan perasaan peribadi atau maklumat tidak berasas yang boleh menyebabkan anggaran yang salah, Penganggar Pajak memberikan penyelesaian untuk mengenal pasti masalah cukai anda.


Adakah saya perlu membayar untuk menggunakan Penganggar Cukai?

Sekiranya anda pengguna Biztory, anda tidak perlu membayar untuk menggunakan Penaksir Cukai. Sekiranya anda tidak mempunyai Akaun Biztory, anda boleh mendaftar perakaunan percubaan percuma selama 30 hari.


Bagaimana saya boleh mengakses Penganggar Cukai?

Anda boleh mengakses Penganggar Cukai dengan log masuk ke akaun Biztory anda. Ini akan ditunjukkan sebagai widget pada antara muka dashboard dan secara automatik akan mengemas kini pengiraan jumlah cukai setiap kali ada kemas kini.Maklumat apa yang akan saya lihat mengenai Penganggar Cukai?

Maklumat yang akan anda lihat pada Penganggar Cukai adalah jumlah anggaran cukai yang perlu dibayar yang dikira secara automatik di bahagian belakang, berdasarkan data kewangan anda yang dimasukkan ke dalam sistem.


Bagaimana saya boleh mengetahui lebih lanjut mengenai keadaan cukai saya?

Anda akan mengetahui keadaan cukai anda dengan mengklik butang "Saya ingin memahami tentang keadaan cukai saya" semasa anda berada di Akaun Biztory anda dan nasihat profesional akan diberikan.


Semasa menghadapi masalah cukai, bagaimana saya harus mendapatkan nasihat profesional?

RW William akan memberikan perkhidmatan perunding kepada anda jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai keadaan cukai syarikat anda secara terperinci setelah mengetahui anggaran jumlah pembayaran cukai di papan pemuka perisian Biztory. RW WIlliam adalah laman web penyelesaian dan perakaunan sehenti yang menyediakan anda untuk menguruskan perakaunan dan cukai anda. Anda boleh melibatkan mereka untuk mengoptimumkan masalah cukai anda.


Sekiranya ada kemas kini untuk Penganggar Pajak di masa depan, bagaimana saya boleh mengemas kini?

Penganggar Cukai akan dikemas kini secara automatik setiap kali terdapat kemas kini.
Was this article helpful?

That’s Great!

Thank you for your feedback

Sorry! We couldn't be helpful

Thank you for your feedback

Let us know how can we improve this article!

Select atleast one of the reasons
CAPTCHA verification is required.

Feedback sent

We appreciate your effort and will try to fix the article